KÜÇÜK TAY-Hamdullah Köseoğlu


1_ Kitabın ismi: KÜÇÜK TAY
2_Yazarı: Hamdullah Köseoğlu
3_Yayınevi: Çınar Yayınları
4_ Kapak tasarım: Barkan Ersoy
5_Türü: Öykü
6_Yaş grubu: 7+
7_Basım yılı: Ekim-2007 İstanbul
ELEŞTİREN : AYŞE ÇEKİÇ YAMAÇ
ÖZGÜR BİR AT, GÜRBÜZ BİR ÇOCUK
Uzun yıllardır şeker yiyemem; ama bugün, yıllardır yemediğim kadar şeker tadını aldığımı söylesem ne dersiniz; hem de bir çocuk kitabından… Birkaç parça şeker de size sunayım mı?

“…….
Benim istediğim gizli saklı koşmak değil. Çocuklar gibi korkusuz, kaygısız, özgür olmak… Çocuklar gibi duru, yalın, içten olmak. Özgürce koşmak. Ne dün, ne yarın. İlkesiz, kuralsız. Hiçbir zaman aralığına sığmadan, sığınmadan…”( K.Tay, s:10)

“……..
Yarış bitti; ama değerlendirmesi, tartışması bitmedi. Birin üstüne beş koydular. Olmayanı oldurdular. Gülmeyeni güldürdüler. Tayfun’a at değil, bir dağ kartalı olduğunu söylediler, yaydılar. Bir süre sonra kendileri de inandılar.
………..”(Küçük Tay, s:119)

Hamdullah Köseoğlu’nu okumayı hep sevmişimdir. Onun ustalığı, yalnızca iyi bir Türkolog olmasından değil, çocukları ve gençleri çok iyi tanımasından ve bu özelliğini kitaplara yansıtmasından da geliyor. Yoğun bir dil işçiliği ve yazınsal duyarlılıkla ördüğü metinleri, hangi yaşta olursanız olun, sizi esir alıyor; son satırına dek okumadan bırakmıyor. Küçük Tay da onlardan biri…

Gürbüz, yerinde duramayan, koşup düşüp yaralanmalardan payını alan bir çocuk… Ailesiyle birlikte bir çiftlikte yaşıyor. Bir gün, atlardan birinin bir yavrusu doğuyor; Gürbüz de yavruya Tayfun adını veriyor, onu çok seviyor. Arkadaşları Özkan, Doğan, Güney ve köpekleri Karabaş’la birlikte, zamanlarının çoğunu Tayfun’un yanında geçiriyorlar.

Tayfun, birkaç yıl içinde büyüyor. Çocukların, özellikle de Gürbüz’ün sevgisini karşılıksız bırakmıyor. Kimsenin beklemediği bir zamanda, bir at yarışını kazanıveriyor. Ondan sonra da adı dillerden düşmez oluyor. Alıcısı çoğalıyor; ama bakalım Tayfun’u yakalayabilecekler mi?

Gürbüz ile Tayfun’un kişilikleri iç içe geçmiş sanki… Biri diğerini tamamlıyor, yerine geçiyor; kurallara baş kaldırıyor, liderlik yapıyor… Gürbüz çocukların lideri, Tayfun yılkının…

Heyecan, hüzün, acı, sevinç, merak, kızgınlık…gibi tüm duyguları yaşamama neden olan bu kitabı, her yaştan okura öneriyorum. Kitabın son sözcüğüne geldiğimde, bu kitabın, 2007 Rıfat Ilgaz Çocuk Romanı Yarışması Başarı Ödülü almasına hiç de şaşırmıyorum. Bu ödülü, hatta daha da fazlasını hak eden bir kitap.

0 yorum: